Tietoa meistä

Akateeminen Laulu (AL) on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro. Perinteitä kunnioittaen haluamme lähestyä kuoromusiikkia uusin ja kiinnostavin tavoin. Akateemisuus merkitsee meille ennen kaikkea innostavaa yhdessä tekemisen henkeä ja tinkimätöntä suhtautumista tasokkaiden ja ajatuksia herättävien musiikkielämysten luomiseen. 

Yliopiston piirissä toimivana kuorona AL haluaa  olla edelläkävijä uuden etsimisessä ja esittää kuoromusiikkia uusilla tavoilla, kiinnostavissa yhteyksissä. Konserteissamme kuultavia musiikkielämyksiä saattaakin täydentää vaikkapa runonlausunta, viinien tai teen maistelu.


70-vuotisjuhlavuoden teemana "Siivillä"

AL juhlii 70-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023. Juhlavuoden teemana on Siivillä, ja teema liittyy luontoon, monimuotoisuuteen ja sen ilmenemismuotoihin ympärillämme. Luonto oli läsnä myös 60-vuotisjuhlavuotemme ohjelmistossa, jolloin teemana oli Itämeri. Sitä tutkimme paitsi musiikillisesti myös tieteen kautta. 

Linnut ja luonto ovat inspiroineet säveltäjiä kautta aikojen ja saaneet pohtimaan elämän perustavia kysymyksiä. Musiikki on elementti, joka antaa siivet yli ajan ja paikan rajojen. Musiikin kieli on universaali.

Tervetuloa yhteiselle matkalle juhlistamaan Akateemisen Laulun 70-vuotista taivalta musiikin siivin!


Juhlavuoden tapahtumiamme

  • 6.5.2023 Siiville-lähtökonsertti
  • 17.–21.5.2023 Esiintymismatka Liechtensteiniin ja Sveitsiin
  • 11.11.2023 Akateeminen Laulu 70 vuotta – Siivillä-juhlakonsertti


Konsertteja kotikaupungissa ja muualla

Konsertoimme enimmäkseen kotikaupungissamme Helsingissä, mutta kuoro on vieraillut eri puolella Suomea ja Eurooppaa, levyttänyt sekä osallistunut oopperaproduktioihin ja yliopiston promootioihin ja muihin akateemisiin tilaisuuksiin. Laulamme säännöllisesti Tuomiokirkon messuissa.

Viime vuosina AL on tehnyt yhteistyötä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Helsinginkadun filharmonikkojen, Ylioppilaskunnan Soittajien sekä Cantabile- ja Murtosointu-kuorojen kanssa.

Kesällä 2012 AL esiintyi Naantalin musiikkijuhlilla sekä Jihlavan kuorofestivaaleilla Tšekissä. 

Syksyllä 2010 AL osallistui menestyksekkäästi kansainväliseen akateemisten kuorojen IFAS-kilpailuun Tšekin Pardubicessa. Kuoro sijoittui kovatasoisessa kilpailussa kansanmusiikkisarjan toiseksi, sekakuorosarjan neljänneksi ja sai erikoispalkinnon parhaasta taiteellisesta kokonaisuudesta. Lisäksi AL valittiin koko festivaalin viiden parhaan kuoron joukkoon kilpailun Grand Prix -osuuteen.


Akateeminen Laulu perustettiin 1953

Akateemisen Laulun ensimmäinen julkinen esiintyminen oli Helsingin yliopiston juhlasalissa 28.4.1953 Radio-orkesterin tiistaikonsertissa, jossa kuoro tuli julkisuuteen laulamalla Simon Parmetin johtamana suurimuotoisen ja harvoin kuullun Toivo Kuulan Stabat Materin

Dominik ja kuorolaisia harjoituksissa Meritullissa.
Dominik Vogt ja kuorolaisia harjoituksissa Meritullissa.

Kuvia Akateemisen laulun tapahtumista