Tietoa kuorosta

Dominik ja kuorolaisia harjoituksissa

Akateemisen Laulun ensimmäinen julkinen esiintyminen oli Helsingin yliopiston juhlasalissa 28.4.1953 Radio-orkesterin tiistaikonsertissa, jossa kuoro tuli julkisuuteen laulamalla Simon Parmetin johtamana suurimuotoisen ja harvoin kuullun Toivo Kuulan Stabat Materin

Kuoromusiikkia uusin ja kiinnostavin tavoin

Nykyisin akateemisuus merkitsee meille ennen kaikkea innostavaa yhdessä tekemisen henkeä ja tinkimätöntä suhtautumista tasokkaiden ja ajatuksia herättävien musiikkielämysten luomiseen. Yliopiston piirissä toimivana kuorona AL haluaa myös olla edelläkävijä uuden etsimisessä ja esittää kuoromusiikkia uusilla tavoilla, kiinnostavissa yhteyksissä. Konserteissamme kuultavia musiikkielämyksiä saattaakin täydentää vaikkapa runonlausunta, viinien tai teen maistelu.

Konsertteja kotikaupungissa ja muualla

Konsertoimme enimmäkseen kotikaupungissamme Helsingissä, mutta kuoro on vieraillut eri puolella Suomea ja Eurooppaa, levyttänyt sekä osallistunut oopperaproduktioihin ja yliopiston promootioihin ja muihin akateemisiin tilaisuuksiin. Laulamme säännöllisesti Tuomiokirkon messuissa.

Viime vuosina Akateeminen Laulu on tehnyt yhteistyötä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Helsinginkadun filharmonikkojen, Ylioppilaskunnan Soittajien sekä Cantabile- ja Murtosointu-kuorojen kanssa.

Kesällä 2012 Akateeminen Laulu esiintyi Naantalin musiikkijuhlilla sekä Jihlavan kuorofestivaaleilla Tsekeissä. 

Syyskuussa 2010 Akateeminen Laulu osallistui menestyksekkäästi kansainväliseen akateemisten kuorojen IFAS-kilpailuun Tšekin Pardubicessa. Tuliaisina kovatasoisesta kilpailusta tuotiin kansanmusiikkisarjan toinen sija, sekakuorosarjan neljäs sija ja erikoispalkinto parhaasta taiteellisesta kokonaisuudesta. Lisäksi AL valittiin koko festivaalin viiden parhaan kuoron joukkoon kilpailun Grand Prix -osuuteen.

Jenni Haukion kuva

60-vuotisjuhlavuoden teemana Itämeri

Kuoron 60-vuotisjuhlavuoden teemana vuonna 2013 oli Itämeri, jota tutkimme paitsi musiikillisesti myös tieteen kautta. Meri ja sitä ympäröivä luonto ovat inspiroineet säveltäjiä kautta aikojen. Nykyään Itämeri nousee otsikoihin lähinnä huolestuttavan tilansa takia. Yliopistokuorona mutta katse tulevaisuuteen suunnattuna Akateeminen Laulu halusi nostaa esiin Itämeren ja tutustua juhlavuoden aikana sen moniin kasvoihin. 

Juhlavuoden tapahtumien suojelijana toimi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. 60-vuotisjuhlavuoden monipuoliseen ohjelmaan kuului Pohjoismaiden kiertue ja Ääniaaltoja-levyn julkaisu. Juhlakonsertissa kuoro ensiesitti Riikka Talvitien AL:lle säveltämän teoksen Pinnan alla. 

- Tuleva teos sukeltaa pinnan alle Itämeren syvyyksiin. Koostettu teksti sisältää katkelmia Itämeren tilasta "vedenalaisesti" laulettuna ja toisaalta arkisia episodeja meren pinnalta, uimarannalta. Meri esiintyy myös kuoron tekstuurien sävellyksellisenä lähtökohtana. Kuoron lisäksi teoksessa on kaksi vaskipuhallinta: trumpetti ja käyrätorvi, Talvitie kuvasi sävellystä.