Tietoa kuorosta

Dominik ja kuorolaisia harjoituksissa

Akateemisen Laulun ensimmäinen julkinen esiintyminen oli Helsingin yliopiston juhlasalissa 28.4.1953 Radio-orkesterin tiistaikonsertissa, jossa kuoro lauloi Simon Parmetin johtamana Kuulan Stabat Materin. Tämä oli AL:n julkisuuteentuloteos: suurimuotoinen, kotimainen, harvinainen ja harvoin kuultu.

Parmetin jälkeen kuoroa ovat johtaneet Tauno Hannikainen, Paavo Berglund, Jorma Panula, Ilkka Kuusisto, Reijo Norio, Ulf Söderblom, Matti Hyökki, Atso Almila, Seppo MurtoPasi Hyökki, Edward Ananian-Cooper ja Ruut Kiiski. Syksystä 2017 lähtien kuoron taiteellisena johtajana toimii Dominik Vogt.

Akateeminen Laulu konsertoi enimmäkseen kotikaupungissaan Helsingissä, mutta on myös vieraillut eri puolella Suomea ja Eurooppaa, levyttänyt sekä osallistunut oopperaproduktioihin ja yliopiston promootioihin ja muihin akateemisiin tilaisuuksiin. AL laulaa myös säännöllisesti Tuomiokirkon messuissa.

Kuoromusiikkia uusin ja kiinnostavin tavoin

Akateemisuus merkitsee meille ennen kaikkea innostavaa yhdessä tekemisen henkeä ja tinkimätöntä suhtautumista tasokkaiden ja ajatuksia herättävien musiikkielämysten luomiseen. Yliopiston piirissä toimivana kuorona AL haluaa myös olla edelläkävijä uuden etsimisessä ja esittää kuoromusiikkia uusilla tavoilla, kiinnostavissa yhteyksissä. Konserteissamme kuultavia musiikkielämyksiä saattaakin täydentää vaikkapa runonlausunta tai viinien maistelu.

Viime vuosina Akateeminen Laulu on tehnyt yhteistyötä mm. Helsingin kaupunginorkesterin, Helsinginkadun filharmonikkojen, Ylioppilaskunnan Soittajien sekä Cantabile- ja Murtosointu-kuorojen kanssa.

Syyskuussa 2010 Akateeminen Laulu osallistui menestyksekkäästi kansainväliseen akateemisten kuorojen IFAS-kilpailuun Tšekin Pardubicessa. Tuliaisina kovatasoisesta kilpailusta tuotiin kansanmusiikkisarjan toinen sija, sekakuorosarjan neljäs sija ja erikoispalkinto parhaasta taiteellisesta kokonaisuudesta. Lisäksi AL valittiin koko festivaalin viiden parhaan kuoron joukkoon kilpailun Grand Prix -osuuteen. Kesällä 2012 Akateeminen Laulu esiintyi Naantalin musiikkijuhlilla sekä Jihlavan kuorofestivaaleilla Tsekeissä. 

Kuoron 60-vuotisjuhlavuoden 2013 teemana on Itämeri, jota tutkimme paitsi musiikillisesti myös tieteen kautta. Juhlavuoden tapahtumien suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio. 60-vuotisjuhlavuoden monipuolinen ohjelma sisältää mm. Pohjoismaiden kiertueen ja uuden levyn julkaisun. Syksyn juhlakonsertissa 9.11. sai ensiesityksensä tilausteos säveltäjä Riikka Talvitieltä.