Tietoa meistä

Akateeminen Laulu (AL) on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro. Perinteitä kunnioittaen haluamme lähestyä kuoromusiikkia uusin ja kiinnostavin tavoin. Akateemisuus merkitsee meille ennen kaikkea innostavaa yhdessä tekemisen henkeä ja tinkimätöntä suhtautumista tasokkaiden ja ajatuksia herättävien musiikkielämysten luomiseen. 

Yliopiston piirissä toimivana kuorona AL haluaa  olla edelläkävijä uuden etsimisessä ja esittää kuoromusiikkia uusilla tavoilla, kiinnostavissa yhteyksissä. Konserteissamme kuultavia musiikkielämyksiä saattaakin täydentää vaikkapa runonlausunta, viinien tai teen maistelu.

Vuosi 2023 on Akateemisen Laulun 70-vuotisjuhlavuosi. Lue lisää juhlavuosisivultamme.


Konsertteja kotikaupungissa ja muualla

Konsertoimme enimmäkseen kotikaupungissamme Helsingissä, mutta kuoro on vieraillut eri puolella Suomea ja Eurooppaa, levyttänyt sekä osallistunut oopperaproduktioihin ja yliopiston promootioihin ja muihin akateemisiin tilaisuuksiin. Laulamme säännöllisesti Tuomiokirkon messuissa.

Viime vuosina AL on tehnyt yhteistyötä muun muassa Helsingin kaupunginorkesterin, Helsinginkadun filharmonikkojen, Ylioppilaskunnan Soittajien sekä Cantabile- ja Murtosointu-kuorojen kanssa.

Kesällä 2012 AL esiintyi Naantalin musiikkijuhlilla sekä Jihlavan kuorofestivaaleilla Tšekissä. 

Syksyllä 2010 AL osallistui menestyksekkäästi kansainväliseen akateemisten kuorojen IFAS-kilpailuun Tšekin Pardubicessa. Kuoro sijoittui kovatasoisessa kilpailussa kansanmusiikkisarjan toiseksi, sekakuorosarjan neljänneksi ja sai erikoispalkinnon parhaasta taiteellisesta kokonaisuudesta. Lisäksi AL valittiin koko festivaalin viiden parhaan kuoron joukkoon kilpailun Grand Prix -osuuteen.


Akateeminen Laulu perustettiin 1953

Akateemisen Laulun ensimmäinen julkinen esiintyminen oli Helsingin yliopiston juhlasalissa 28.4.1953 Radio-orkesterin tiistaikonsertissa, jossa kuoro tuli julkisuuteen laulamalla Simon Parmetin johtamana suurimuotoisen ja harvoin kuullun Toivo Kuulan Stabat Materin

Dominik ja kuorolaisia harjoituksissa Meritullissa.
Dominik Vogt ja kuorolaisia harjoituksissa Meritullissa.

Kuvia Akateemisen laulun tapahtumista