Akateeminen Laulu 70 vuotta

Juhlavuoden 2023 teemana "Siivillä"

AL juhli 70-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023. Juhlavuoden teemana oli Siivillä, ja teema liittyy luontoon, monimuotoisuuteen ja sen ilmenemismuotoihin ympärillämme. 

Luonto ja linnut ovat inspiroineet säveltäjiä kautta aikojen ja saaneet pohtimaan elämän perustavia kysymyksiä. Akateemisella Laululla on tiiviit yhteydet akateemiseen yhteisöön, ja teeman myötä kuoro haluaa nostaa esille luonnon ainutkertaisuutta ja luoda keskustelua riipaisevan ajankohtaisen luonnon monimuotoisuuden ja herkkyyden äärellä. 

Luonto oli läsnä myös 60-vuotisjuhlavuotemme ohjelmistossa, jolloin teemana oli Itämeri. 

Musiikki antaa siivet yli ajan ja paikan rajojen, ja musiikin universaali kieli yhdistää ja voi auttaa meitä ylittämään esteet ratkaisujen tieltä. Kuorotoimintaan liittyy olennaisena osana vahva yhteisöllisyys.

”Siivillä-teema osoittaa kunnioitusta Akateemisen Laulun pitkälle kuorotaipaleelle ja luonnon laulutaitureille, linnuille. Kuoron rikas historia ja perinteet ovat inspiraation lähde nykyäänkin. Akateemisen Laulun ohjelmisto on laaja, ja lisäksi kuoro on ollut taitava kehittämään luovia ja monitieteellisiä musiikillisia konsepteja, jotka ovat rikastuttaneet modernia suomalaista kuoromaisemaa. Kuoron aktiivisuus ja ideat yhteistyöstä esimerkiksi tieteen ja tutkimuksen kanssa ovat auttaneet kuoron hankalan koronapandemia-ajan yli ja tehneet Akateemisesta Laulusta houkuttelevan eteenpäin pyrkiville kuorolaulajille”, sanoi Akateemisen Laulun taiteellinen johtaja Dominik Vogt.

Kiitos kaikille teille, jotka olitte mukana yhteisellä matkallamme juhlistamassa Akateemisen Laulun 70-vuotista taivalta musiikin siivin!

Juhlavuoden tapahtumiamme

  • Musiikkia Kalevalan päivään - Akateemisen Laulun juhlavuoden aloitus 28.2.2023 kello 18.00, Huvilakatu 1, Helsinki
  • Helsingin yliopisto: Science Frictions -promootiokantaatin ensiesitys 20.3.2023
  • Siiville-lähtökonsertti lauantaina 6.5.2023 kello 18.00, Kirjan talon juhlasali, Helsinki
  • Auf den Flügeln der Musik - Akateemisen Laulun esiintymismatka Liechtensteiniin ja Sveitsiin 17.-21.5.2023
  • Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootio 26.5.2023
  • Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan promootio 16.6.2023
  • Siivillä - Akateeminen Laulu 70 vuotta. Juhlakonsertti 11.11.2023
  • Akateemisen Laulun ja Ylioppilaskunnan Soittajien joulukonsertti: Camille Saint-Saëns - Oratorio de Noël, 8.12.2023

Juhlavuoden suojelijana Saara Kankaanrinta 

Akateemisen Laulun juhlavuoden suojelija oli Saara Kankaanrinta. Hän on Baltic Sea Action Group säätiön ja Carbon Action alustan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Kankaanrinta on perustaja ja hallituksen jäsen myös kierrätyslannoiteyritys Soilfoodissa ja uusiutuvan energian innovaatiofirma Q Powerissa. 

Kankaanrinta omistaa miehensä kanssa Qvidjan tutkimustilan ja Gullkronan sataman, jonka ympärille on juuri perustettu Saaristomeren suurin yksityinen suojelualue. Kankaanrinta työskentelee globaalisti Itämeren, ilmaston ja monimuotoisuuden eteen. Hän on myös tietokirjailija ja aktiivinen kolumnisti Ilta-Sanomissa.

Vuonna 2019 Kankaanrinta palkittiin The Globe Energy Award -palkinnolla ympäristötekojensa ansiosta. Kankaanrinta on Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen kunniatohtori 2022. 

”Luonto, monimuotoisuus ja linnut on upea teema juhlavuodelle. Työssäni elonkirjon vaalimiseksi huomaan, että tarvitaan muutakin kuin faktoja. Kaikessa luonnossa on rytmi ja sävel, ja laulavana lajina muusikin voima on suuri. Ihminen on osa luontoa, ja meillä on yhteinen kohtalo. Olemme samaa kuoroa muiden lajien kanssa”, Saara Kankaanrinta sanoo.

Kuvia Siivillä-juhlakonsertistamme 11.11.2023 Helsingin yliopiston juhlasalissa

Juhlakonsertin kuvat: Arto Markkanen
Vuosijuhlakuva: Tommi Tikka