Vuosi 2023 oli juhlavuosi - suojelijana Saara Kankaanrinta

23.2.2023

70-vuotisjuhlaansa viettävä Akateeminen Laulu nostaa musiikin kautta esille linnut, luonnon ja elämän monimuotoisuuden

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan sekakuoro Akateeminen Laulu viettää 70-vuotisjuhlavuottaan vuonna 2023. 70-vuotisjuhlavuoden teema on Siivillä, joka viittaa luontoon ja lintuihin mutta myös musiikkiin. Luonto ja linnut ovat inspiroineet säveltäjiä kautta aikojen ja saaneet pohtimaan elämän perustavia kysymyksiä. Akateemisella Laululla on tiiviit yhteydet akateemiseen yhteisöön, ja teeman myötä kuoro haluaa nostaa esille luonnon ainutkertaisuutta ja luoda keskustelua riipaisevan ajankohtaisen luonnon monimuotoisuuden ja herkkyyden äärellä. Kuoro on saanut juhlavuoden suojelijakseen Itämeren suojelijana tunnetun Saara Kankaanrinnan.

Kuoron juhlavuosi käynnistyy Kalevalanpäivänä tiistaina 28.2.2023 kello 18 osoitteessa Huvilakatu 1, Helsinki. Musiikillisesti juhlavuoden teemaa tuodaan esille suomalaisten ja ulkomaisten säveltäjien lintu- ja luontoaiheisista teoksista koostuvalla ohjelmistolla. Musiikki antaa siivet yli ajan ja paikan rajojen, ja musiikin universaali kieli yhdistää ja voi auttaa meitä ylittämään esteet ratkaisujen tieltä. Kuorotoimintaan liittyy olennaisena osana vahva yhteisöllisyys.

”Siivillä-teema osoittaa kunnioitusta Akateemisen Laulun pitkälle kuorotaipaleelle ja luonnon laulutaitureille, linnuille. Kuoron rikas historia ja perinteet ovat inspiraation lähde nykyäänkin. Akateemisen Laulun ohjelmisto on laaja, ja lisäksi kuoro on ollut taitava kehittämään luovia ja monitieteellisiä musiikillisia konsepteja, jotka ovat rikastuttaneet modernia suomalaista kuoromaisemaa. Kuoron aktiivisuus ja ideat yhteistyöstä esimerkiksi tieteen ja tutkimuksen kanssa ovat auttaneet kuoron hankalan koronapandemia-ajan yli ja tehneet Akateemisesta Laulusta houkuttelevan eteenpäin pyrkiville kuorolaulajille”, sanoo Akateemisen Laulun taiteellinen johtaja Dominik Vogt.

Vogt on johtanut Akateemista Laulua vuodesta 2017 alkaen. Hänen kauttaan Akateeminen Laulu on luonut vahvan yhteyden saksankieliseen eurooppalaiseen musiikkiyhteisöön. Vuonna 2021 kuoro esitti liechtensteinilaislähtöisen Jürg Hanselmannin Akateemiselle Laululle säveltämän seitsenosaisen teoksen Der stille Hain, joka on sävelletty Hermann Hessen runoihin. Myös tuossa teoksessa luonto on vahvasti läsnä, ja teosta esitetään myös juhlavuoden aikana.

Toukokuussa 2023 Akateeminen Laulu tekee konserttimatkan Vogtin kotimaisemiin Liechtensteiniin  ja Sveitsiin.

Alkuvuoden ohjelmassa promootiokantaatti ja konserttimatka - Siivillä-juhlakonsertti marraskuussa

Juhlavuoden konserttiohjelmisto on moderni ja kunnianhimoinen, mutta mukana on myös suomalaista kansallisromantiikkaa ja ulkomaista a cappella -musiikkia. Akateemisia perinteitä kunnioittaen Akateeminen Laulu kantaesittää 20.3. Helsingin yliopiston vuoden 2023 promootiokantaatin Science Frictions, jonka on säveltänyt Cecilia Damström Cia Rinteen runoon. Promootiokantaatin solistina laulaa kontratenori David Hackston ja orkesterina on Ylioppilaskunnan Soittajat, jonka kanssa kuoron yhteistyö jatkuu vuoden lopussa joulukonsertissa. 

Akateemisen Laulun juhlavuosi huipentuu Siivillä-juhlakonserttiin 11.11.2023 Helsingin yliopiston juhlasalissa. Juhlakonsertissa kantaesitetään tilausteokset muun muassa kuoron varajohtajalta, Suomen Naiskuoroliiton sävellyskilpailussa palkitulta Teemu Tommolalta ja kuoron laulajiin kuuluvalta muusikolta Juho Leppäseltä.

Juhlavuoden suojelijana Saara Kankaanrinta 

Akateemisen Laulun juhlavuoden suojelija on Saara Kankaanrinta. Hän on Baltic Sea Action Group säätiön ja Carbon Action alustan perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Kankaanrinta on perustaja ja hallituksen jäsen myös kierrätyslannoiteyritys Soilfoodissa ja uusiutuvan energian innovaatiofirma Q Powerissa. 

Kankaanrinta omistaa miehensä kanssa Qvidjan tutkimustilan ja Gullkronan sataman, jonka ympärille on juuri perustettu Saaristomeren suurin yksityinen suojelualue. Kankaanrinta työskentelee globaalisti Itämeren, ilmaston ja monimuotoisuuden eteen. Hän on myös tietokirjailija ja aktiivinen kolumnisti Ilta-Sanomissa.

Vuonna 2019 Kankaanrinta palkittiin The Globe Energy Award -palkinnolla ympäristötekojensa ansiosta. Kankaanrinta on Turun yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen kunniatohtori 2022. 

”Luonto, monimuotoisuus ja linnut on upea teema juhlavuodelle. Työssäni elonkirjon vaalimiseksi huomaan, että tarvitaan muutakin kuin faktoja. Kaikessa luonnossa on rytmi ja sävel, ja laulavana lajina muusikin voima on suuri. Ihminen on osa luontoa, ja meillä on yhteinen kohtalo. Olemme samaa kuoroa muiden lajien kanssa”, Saara Kankaanrinta sanoo.

Lisätiedot:

puheenjohtaja Elina Ovaskainen, Akateeminen Laulu, puh. 040 774 9390
al.puheenjohtaja (at) gmail.com

taiteellinen johtaja Dominik Vogt
al.artisticdirector (at) gmail.com

Tietoa Akateemisen Laulun juhlavuodesta ja konserteista: www.akateeminenlaulu.fi ja www.facebook.com/akateeminenlaulu

Juhlavuoden tapahtumia:

  • Musiikkia Kalevalanpäivään - Akateemisen Laulun juhlavuoden aloitus 28.2.2023 kello 18.00, Huvilakatu 1, Helsinki
  • Helsingin yliopisto: Science Frictions -promootiokantaatin ensiesitys 20.3.2023
  • Siiville-lähtökonsertti lauantaina 6.5.2023 kello 18.00, Kirjan talon juhlasali, Helsinki
  • Auf den Flügeln der Musik - Akateemisen Laulun esiintymismatka Liechtensteiniin ja Sveitsiin 17.-21.5.2023
  • Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootio 26.5.2023
  • Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan promootio 16.6.2023
  • Siivillä - Akateeminen Laulu 70 vuotta. Juhlakonsertti 11.11.2023
  • Akateemisen Laulun ja Ylioppilaskunnan Soittajien joulukonsertti: Camille Saint-Saëns - Oratorio de Noël, joulukuu 2023

Akateeminen Laulu konsertoi toukokuussa 2022 Suomenlinnan kirkossa.

Itämeren suojelijana tunnettu Saara Kankaanrinta on Akateemisen Laulun juhlavuoden suojelija.

Akateemisen Laulun taiteellinen johtaja on Dominik Vogt.